Niskoenergetske kuće pravi su pirmer održive gradnje tokom čitavog svog životnog veka počevši od građevinskog materijala čija proizvodnja ne opterećuje okolinu, preko njihove energetske efikasnosti i racionalnog trošenja energenata, pa sve do racionalnog korišćenja svog otpada. Osim toga, niskoenergetske kuće, ge spadaju spadaju i pasivne kuće, pružaju visok stambeni komfor s veoma ugodnom klimom tokom cele godine bez standardnih sistema grejanja i hlađenja, uz vrlo niske troškove za korišćenje dodatnih energenata.

Niskoenergetske kuća za zagrevanje koristi samo 40 kWh/m2 godišnje, što je manje od dva litara lož ulja po m2 godišnje. Korak dalje ide pasivna kuća, koja godišnje troši 15 kWh/m2, što je ekvivalentno potrošnji od manje od litra loživog ulja po m2 stambene površine godišnje. Ako napravimo još jedan korak ka efikasnosti, stižemo do “nulte kuće” koja samostalno dostiže punu energetsku pokrivenost, a u nekim slučajevima može proizvesti i višak energije, pa u tom slučaju postaje i mini energana

Zanimljivo je da je ukupna cena gradnje ovakve kuće oko 20% viša nego u slučaju klasične gradnje, a nakon isteka perioda amortizacije i vraćanja uloženih sredstava, postignute uštede trebale bi se pokazati drastičnima u odnosu na klasične stambene objekte.