Kako birati efikasne, isplative i dobre kućne uređaje

Energetske oznake pomažu da napravite pravi izbor u kupovini. Kućni uređaji, kao što su mašine za pranje veša ili sudova, frižideri, lampe, klima uređaji,… značajno troše električnu energiju. S obzirom da koristimo sve više i veće različite uređaje u našim domaćinstvima paralelno s tim koristimo i više energije, naši računi za struju rastu kao i naš negativni uticaj na životnu sredinu. U vezi s tim, odluka da štedimo energiju koristeći energetski efikasnije uređaje je definitivno dobra strategija u cilju očuvanja našeg kućnog budžeta ali i našeg životnog okruženja. U zemljama Evropske unije obavezno je obeležavanje kućnih aparata energetskom naljepnicom(klikom pop up slika nalepnice). Ovo se radi u cilju efikasnog korišćenja energije i smanjenja procenta potrošnje električne energije u domaćinstvima čime se umanjuje negativan uticaj na životno okruženje i količina novca koju potrošači plaćaju za rad kućnih aparata. Oznaku energetskog razreda obavezno moraju imati sledeći uređaji i aparati:

  1. Frižideri, zamrzivači i kombinovani frižideri i zamrzivači
  2. Mašine za pranje veša i električne mašine za sušenje
  3. Kombinovane mašine za pranje i sušenje veša
  4. Mašine za pranje sudova
  5. Električne peći
  6. Klima uređaji
  7. Sijalice

Skala energetskih razreda prikazana je strelicama sa slovnim oznakama od “A” do “G”, pri čemu su strelice različite dužine i boje. Energetski razred “A” označava uređaj sa najmanjom potrošnjom, odnosno, energetski najefikasniji uređaj. Energetski razred “G” označava uređaj sa najvećom potrošnjom energije odnosno najmanje energetski efikasan uređaj. Slovna oznaka energetskog razreda prikazana je sa desne strane slike koja prikazuje energetsku efikasnost uređaja. Danas neki uređaji, najčešće frižideri, zamrzivači i njihove kombinacije, imaju oznaku i “A+” i “A ++”, ili “AA” i “AAA” koja stoji pored strelice za razred “A”. To znači da su od donošenja zakonske obaveze u Evropskoj uniji sami proizvođači poboljšali energetsku efikasnost iznad one koja se zahteva propisima. Oznake nude i druge korisne informacije koje nam pomažu da odaberemo najbolji model. Kod frižidera i zamrzivača nalepnica sadrži podatke o zapremini rashladne komore, korisnoj zapremini komore za duboko zamrzavanje i buci koju uređaj proizvodi dok radi.

Kod mašina za pranje, oznaka pokazuje karakteristike pranja i potrošnju vode.
Bolja energetskog razreda ne znači i veću cenu proizvoda. Cena uređaja zavisi i od drugih faktora a najuticajniji su: robna marka uređaja, zemlja porekla, tehničke karakteristike, da li je model proizveden u ovoj ili nekoj ranijoj godini i dr. Dva proizvoda istih ili sličnih karakteristika, ali različitih proizvođača, mogu imati različite cene.

Važno je zapamtiti da bolji energetski razred obavezno i ne znači veću cenu proizvoda, ali obavezno znači manju potrošnju električne energije i manje troškove.
Mašina za pranje sa oznakom “B” troši 30% više električne energije nego ona sa oznakom “A”, dok mašina sa oznakom “C” troši 65% više energije nego ona sa oznakom “A”. Kvalitet rada uređaja, na primer, kvalitet pranja kod mašina za pranje veša i sudova i broja obrtaja tokom rada prikazani su takođe slovnim oznakama. Potrošnja vode i buka pri radu prikazani su brojevima. Ako uređaj ima nalepnicu, ne znači i da ima i malu potrošnju električne energije. Izaberite uvek uređaj sa slovom “A” ili što bliže slovu “A” u abecedi. Na osnovu nalepnice možete napraviti najbolji izbor i za novac, koji ste namenili za kupovinu uređaja, dobićete najviše.