Aparati za domaćinstvo učestvuju sa oko 20% u ukupnoj potrošnji energije, a najveći potrošači pri tome su električni šporeti, zamrzivači, frižideri, mašine za pranje i sušenje veša. Bojler svrstavamo u aparate za zagrevanje vode koji troši dodatnih 11% energije.

Pri kupovini nekog kućnog aparata treba razmisliti o dve vrste cena. Prva je prodajna cena koju trebate svesti na najniži iznos, a druga značajna cena je cena rada aparata u njegovom životnom veku. Tu cenu plaćamo svaki mesec, kroz račune za električnu energiju, narednih 10–20 godina, zavisno od veka trajanja aparata.

Na primer, optimalno, frižideri imaju životni vek oko 13 godina, klima uređaj 11 godina, a mašina za pranje sudova oko 9 godina. Zamislite koliko struje i novca može potrošiti jedan neefikasan model aparata za 13 godina? Zbog toga, uvek teba imati na umu pri kupovini novog aparata nabavne troškove ali i troškove rada tog aparata. Kod nas u proseku upotrebni vek kućnih uređaja je uglavnom čak i 50% duži od predloženog. Posle određenog vremena neki kućni uređaji gube na efikasnosti pa je čak i jefnitnije kupiti nov i kroz uštedu na računima za električnu energiju isplatiti investiciju.

Da li ste već znali da energetski efikasni uređaji, iako mogu biti skuplji i do 100 evra od onih manje efikasnih, kupovina efikasnijih se može isplatiti kroz samo par meseci jer, kako sama reč kaže, efikasniji uređaji efikasnije rade, imaju manje gubitke, i manje troše električnu energiju pa su samim tim i računi manji. Energetski efikasni uredjaji troše i do 50%! manje energije od onih neefikasnih.

Ukoliko za struju mesečno izdvajate oko 5.000 dinara, sa korišćenjem energetski efikasnih uređaja račun vam može biti duplo niži, dakle 2.500 dinara, pa Vam se za oko četiri do pet meseci može isplatiti uređaj koji ste platili 100 evra više od onog koji je energetski manje efikasan. Naravno, vreme isplativosti može biti i veće i manje, u zavisnosti od razlike u ceni i visine računa za struju, ali uštede sa efikasnim uređajima su velike, kako tvrde stručnjaci. Tako nakon prve isplativosti, prelazite na zamenu drugog manje efikasnog uredjaja i za par godina, a uz malo ulaganja, možete zameniti sve kućne uređaje novim, efikasnijim, što će da kraju dovesti do toga da niste uložili ništa sem vremena.
Upravo iz tog razloga pojedini uređaji imaju veću kupovnu cenu, ali su u konačnoj računici isplativiji od onih jeftinijih, jer postižu znatne uštede uz istu ili još bolju efikasnost. Iako većina domaćinstava mahom prelazi na korišćenje štedljivih sijalica, koje iako nekad i do 10 puta skuplje od običnih, mogu da se isplate za godinu dana, malo ko zna da i svi drugi uređaji u stanu koji troše puno energije mogu biti energetski efikasni.

Uređaj razred A razred B razred C rezred Isplativost u mesecima
Mašina za veš 350 300 200 4
Frižider 400 250 220 6
Zamrzivač 300 200 180 4
Šporet 400 280 180 4
Sijalice 10
Planirate da kupite neki kućni uređaj? Evo nekoliko saveta kako da izaberete najbolji.