Energetska efikasnost predstavlja mogucnost smanjenja potrošnje energije u vidu smanjenja neracionalnosti u korišćenju. U Srbiji je najveci procenat neracionalne potrosnje u zgradarstvu tj. u sektoru stanovanja i taj broj se procenjuje na preko 40%, a takodje je evidentno da postoji veliki udeo u neracinalnom koriscenju energije i u svim ostalim sektorima potrosnje, tj u industriji, saobracaju, komunalnim delatnostima i td…

Dok je u razvijenim zemljama visoka potrošnja električne energije po stanovniku rezultat intenzivnog korišćenja radi proizvodnje, stvaranja novih vrednosti, kod nas je to rezultat intenzivnog korišćenja u širokoj potrošnji.

  1. Grejanje 40%
  2. Aparati za domaćinstvo 24%
  3. Topla voda 15%
  4. Hlađenje 8%
  5. Rasveta 6%

Najviše energije odlazi na grejanje (niže cene električne energije u odnosu na ruge energente pa se i veliki broj domaínstava greje na struju), zatim na električne uređaje u domaćinstvu, i pripremanje tople vode. Postoji puno mera efkasnosti koje bi primenom, a bez velikih investicija, mogli uštedeti i više 30 odsto energije. Sa većim investicijama taj procenat može biti i znatno viši.

I sada čujemo najave da će se cena električne energije u narednih par godina višestruko povećati pa je zato bitno reagovati na vreme. Takođe će cena grejanja korosinika javnih komunalnih sistema skočiti i do 25 odsto, pa je preporučljivo da ti korisnici već sada preduzmu mere kako bi u budućnosti manje uzimali toplotne energije iz mreže i na taj način smanjili svoje račune. Ovaj projekat predstavlja niz mogućnosti kojima se može uticati na energetsku efikasnost.