Mikrotalasna peć je pre svega brz i zato štedljiv aparat za kuvanje i  podgrevanje manjih i srednjih porcija obroka. Za ovakvo pripremanje hrane mikrotalasna peć koristi vise od pola energije od elektiričnog šporeta, dok je za veće količine ipak šporet najbolja opcija.

Kada imamo manjak vremena prilikom odmrzavanja hrane iz zamrzivača, mikrotalasna je najbolje alternativno rešenje, ali to ne bi trebalo da bude navika, jer sa malo planiranja možemo odrzavati namernice prirodnim putem i tako ne koristiti mikrotalasnu peć, pa samim tim pespotrebno trošiti energiju.

Uvek je bolje rešenje na vreme isplanirati i izvaditi namirnice iz zamrzivača i sačekati da se odmrznu. Ovo ništa ne košta osim malo strpljenja.

Nekoliko saveta za pravilnu upotrebu mikrotalasne peći:

Materijali u kojima se mogu pripremati namernice:

  1. Vatrostalno staklo, vatrostalni porcelan i vatrostalna keramika.
  2. Drvena posuda se može koristiti samo za podgrevanje.
  3. Karton, hartija i tanki stiropor mogu se stavljati direktno u pakovanju u kome se nalaze.

Šta nikako ne treba stavljati u mikrotalasnu peć:

  1. Metalno posuđe, kašike i viljuške. (Metal odbija mikrotalase. Korišćenje metalnih sudova u mikrotalasnoj peći može prouzrokovati varnice i na taj način oštetiti uređaj)
  2. Ne koristiti porcelansko i stakleno posuđe na kome je nanesena srebrna ili zlatna šara
  3. Ne podgrijevati proizvode u hermetički zatvorenim posudama (dečiju hranu u flašicama, konzerve i tegle). Skinuti zatvarač sa posude i otvoriti teglu.
  4. Ne treba staviti u pećnicu posudu od obične plastike, već onu sa posebnom oznakom koja je termootporna.
  5. Ne sme se koristiti aluminijumska folija ili posuđe od inoksa.