Kada kupujete mašinu za pranje veša uvek treba birati onu koja koliko štedi energiju toliko i vodu. Štednja vode je posebno korisna kod privatnih domaćinstava gde se voda plaća po utrošku, dok se u stambenim zgradama potrošnja vode uglavnom plaća po broju stanovnika.

Sa pravim programima i tačnim izborom temperature može se sprečiti prilično dosta rasipanja. Treba prvo lepo i detaljno pročitati uputstvo i slediti uputstva za različite vrste i količine veša.

Saveti za efikasnije korišćenje veš mašine
  • Naravno, mnogo se manje energije troši ako se da se dovoljno veša sakupi sakupi za punu mašinu nego imati dva odvojena pranja.
  • Ako veš nije mnogo prljav onda se može preskočiti predpranje ili se prati na nižoj temperaturi. Sa jednim dobrim deterdžentom to nije problem, osim toga pruža uštedu od 10% do 20%.
  • Pored toga ako koristimo opciju za uštedu vremena ili “timesave”, i na taj način možemo uštedeti od 20 do 40 litara vode.
  • Ako posle pranja koristimo i mašinu za sušenje, onda treba pustiti da se veš u mašini dobro iscentrifuguje jer će veš nakon toga sadržavati manje vlage, pa će mašina za sušenje veša manje raditi.