Sa jednim modernim i efikasnim aparatom ne upotrebljava se više vode ni energije nego kad se posuđe pere rukama.

Jedina razlika je u tome što za ovu mašinu na tržištu još nema sredstava za ranje koja ne štete prirodnoj okolini.

Kad se pere ručno onda se ne upotrebljavaju sredstva za pranje više nego što je to potrebno.

Ne treba ispirati posuđe ispod tekuće slavine sa toplom vodom. Na ovaj način, pored potrošnje tople vode, trošimo I nekom skupocenu pitku vodu, bez ikakvog razloga.

Pri upotrebi mašine, pre toga ne treba prati posuđe ispod slavine već ga odmah staviti u mašinu, a veće komada jednostavno pomeriti sa tanjira pre stavljanja u mašinu.

Treba sačekati dok se mašina napuni zatim sa predpranjem sprati eventualne nalijepljene ostatke hrane i prljavštinu. U slučaju nedostatka vremena, ako je mašina hitno potrebna, najbolje je upotrijebiti štedljivi program i mašinu postaviti na temperaturu (50°C do 65°C).

Na ovaj način se troši i do 60% manje energije a čak do 85% vode manje nego ručnim pranjem!

Kako se čita energetska nalepnica
ENERGETSKI UČINAK

Prvi podatak na nalepnici je veliko slovo od A do G, i označava klasu potrošnje električne struje u koju data mašina spada. U klasi A su mašine koje potroše manje od 0,19 kWh po 1kg veša (ili 0,95 kWh za 5 kg veša) za ispunjenje jednog ciklusa pranja, a u sledećoj rubrici naveden je podatak koliko tačno kilovat sati mašina troši za jedan ciklus. Mašine koje troše više od propisanih 0,31 kWh za 1 kg (1,55 kWh / 5kg) rublja za D klasu zabranjene su za prodaju u EU.

KVALITET PRANJA

Ova kategorija razvrstava mašine u klase od A do G, na osnovu standardnog testa EU za učinak pokazan pri pranju mrlja od uzoraka ugljene čađi, krvi, čokolade i vina.

BROJ OBRTAJA PRI CENTRIFUGI

Kategorija na koju su proizvođači naročito ponosni, ali koja ne menja ništa bitnije u kvalitetu pranja — i mašina sa 400 obrtaja centrifuge može imati učinak klase A pri pranju. Na tržištu ćete sresti mašine sa brojem obrtaja od 400 do 1600, ali obratite pažnju na to da li pritom imaju i regulator broja obrtaja, jer osetljivije tkanine ne srneju da budu podvrgnute centrifugi snažnijoj od 400 obrtaja. Konkretna prednost koju dobijate od većeg broja obrtaja je to što je rublje bolje oceđeno — na 400 obrtaja 90% vode ostaje u rublju, dok je na 1600 iz njega isceđeno 50%.

POTROŠNJA VODE

Veća potrošnja vode povećava i potrošnju struje, jer iziskuje više energije za zagrevanje. Pored toga, cena vode kod nas nerealno je niska, i realno je očekivati da će voda drastično poskupeti u dogledno vreme. To se već desilo zemljama u našem okruženju gde su vodovodni sistemi privatizovani i prodati stranim vlasnicima, te su sada računi građana za vodu veći nego računi za struju. Pojedini modeli imaju opciju kontrole potrošnje vode.

BUČNOST

Poslednja rubrika u ličnoj karti mašine kazuje vam koliku buku izraženo u decibelima ista stvara, i to u dve situacije, pri normalnom pranju, i pri centrifugiranju. Sve ispod 50 dB(A) smatra se odličnim, 5056 dB(A) vrlo dobrim, 5662 dB(A) dobrim, 6270 dB(A) prosečnim, a iznad 70 dB(A) is podprosečnim.

PREDNJE ILI GORNJE PUNJENJE?

Mašine sa gornjim punjenjem (poklopcem) u prošeku troše 510% više struje, vode i deterdženta nego mašine sa prednjim punjenjem, ili okruglim staklenim vratima sa prednje strane, kakve preovladavaju na našem tržištu. Jedina realna prednost prvih je ušteda prostora; ostale performance su u suštini iste sa mašinama sa prednjim punjenjem.

KAZAN OD INOKSA ILI POLIPLEKSA / KARBORANA?

Bez obzira na to koliko vas prodavac ubeđivao u suprotno, kazani od metala (inoksa) trajniji su od plastičnih, izrađenih od polipleksa, karborana ili keramike, tvrdi Udruženje potrošača SAD, na osnovu izvršenih testova. Ipak, evropski proizvođači sve više se prestrojavaju na proizvodnju mašina sa plastičnim kazanima, jer Evropska Zajednica propisuje sve veću primenu karborana i polipleksa svake godine kao ekoloških, biološki razgradivih materijala, nasuprot neraspadljivom inoksu.

PODRŠKA POTROŠAČU

Svakako obratite pažnju na to da li imate obezbeđen specijalizovani servis za mašinu koju želite da kupite, u vašem gradu ili bar nekom bližem mestu. Nije zgoreg da se raspitate i o cenama rezervnih delova za tu mašinu. Najzad, trgovac je dužan da vam pruži i uslugu deblokiranja kazana kada mašinu dopremite kući.