Saveti za biranje efikasnjih frizidera

Uvek treba birati frižider ili zamrzivač čiji kapacitet odgovarapotrebama Vaše porodice.

Članova porodice Kapacitet
1 osoba 100-150 litara
2-4 osobe 220-280 litara
Više od 5 osoba 300 litara

Ako postoji mogućnost treba birati uređaj koji ima opciju automatskog odleđivanja, jer ova opcija štedi energiju kada je potrebno ručno uklanjati led koji se nakupio u onom delu sa dubokim zamrzavanjem.!!!!!!!!

Naravno uvek treba birati frižidere i zamrzivače što boljeg energetskog razreda jer, na primer, razred A+ troši 30-40% manje  energije od energetskog razreda D. Takođe, novi frižideri i zamrzivači imaju bolju izolaciju i dihtovanje, a čak i oni nižeg energetskog razreda troše manje električne energije od onih proizvedenih pre deset godina.

Par saveta za efikasniju upotrebu

Frižideri i zamrzivači treba da budu postavljeni na što hladnijem mestu u kući, nikako u blizini šporeta ili bojlera, tj. na terasi (ali nikako ne na suncu). Vrlo je važno da između zadnjeg dela frižidera ili zamrzivača i zida ostane dovoljno prostora, kako bi bilo dovoljno prostora za ventilaciju i ne bi došlo do pregrevanja motora koje ima za rezultat povećanje potrošnje električne energije.

  1. Ne držati frižider otvorenim duže nego što je neophodno
  2. Dobro zatvoriti vrata frižidera
  3. Ne stavljati u zamrzivač vruća ili topla jela (pričekati da se ohlade)
  4. Pravovremeno odleđivanje frižidera i zamrzivača štedi energiju i produžava radni vek uređaja
Da li ste već znali da  samo 5mm leda u zamrzivaču povećava potrošnju električene energije za oko 30%.
Da li ste već znali da regulisanjem termostata na frižideru na srednju poziciju možemo uštedeti dodatnih 10-15 % potrošnje električne energije. Niža temperatura ne znači i bolje čuvanje hrane.