Električni šporet sa rernom

Pre kupovine treba razmisliti kakav će šporet zadovoljiti vaše potrebe. Električni se proizvode sa klasičnim ringlama ili sa ravnom pločom, dok se kombinovani najčešće  proizvode sa 2 električne + 2 gasne ringle i električnom pećnicom/rernom.

Izbor odgovarajućeg šporeta će vam takođe biti uslovljen i energentom koji ćete koristiti. Tako na primer neko je navikao i voli pripremanje hrane upotrebom plina, dok neko ima strah od plina i koristi isključivo eletrične šporete.

Treba obratiti poažnju i na širinu prostora u koji ćete staviti šporet i da li imate potrebu za velikom ringlom koju imaju neki širi modeli.Kod nas šporeta ima u ponudi od 50 i 60 cm. Uži modeli sa ravnom pločom su nešto skuplji jer se proizvode u malim serijama dok je većina običnih užih električnih šporeta jeftinija.

Obični šporet na struju

Imaju 4 ringle i to dve male i dve veće, prečnika 145 i 180 milimetara, ali širi modeli od 60 cm mogu imati jednu veliku ringlu prečnika 220 mm. Uz posuđe odgovarajuće veličine, ovakva grejna tela na običnim ili kombinovanim šporetima obezbeđuju da se toplota (odnosno električna energija) iskoristi na najbolji način.

Ringle su nezahvalne za čiščenje, ali zbog izdignutih ivica ploče iskipelo mleko neče iscureti na pod. Takođe su jeftinije za popravku ili zamenu.

Ravne keramičke ploče

I pored prodora na tržište nisu još uspele potpuno da potisnu obične ringle. Koriste se najčešće dve vrste materijala i to tzv. kero keramika i kera-šot ploča koja je kvalitetnija.
Ploče su ili crne i glatke – to je cera šot ili staklokeramika koja obično ima nacrtane bele tačkice i nije potpuno glatka na dodir.
Obe su glatke i ravne i lakše su za čišćenje jer imaju ugrađene električne elemente ispod ravne gornje površine, ali su skuplje za održavanje jer su potrebna posebna sredstva za čišćenje koja ih neće izgrebati.

A da bi sprečili ogrebotine ne smete da povlačite posuđe po ploči (čak ni kada pravite kokice). Pre zagrevanja površina mora biti čista, a da ploča ne bi dobila crne ili sive mrlje, na vrelu površinu ne sme da dospe šećer ili sladak sirup, bakar ili aluminijum (posuđe ili folija).
Na ravnim pločama ćete videti lagano nacrtane konture ringli. Na pojedinim modelima neke od ovih kontura su crtane duplo jer postoje manja i veća ringla i mogućnosti uključivanja manjeg ili većeg prečnika grejača.

Prilikom kuvanja, keramičke ploče zagrevaju nešto širu površinu nego što su nacrtane plotne, mada se brže zagrevaju od ringli na običnom šporetu.
Indikatori toplote na ploči pokazuju koja je plotna uključena. Po isključivanju se indikatori ne gase automatski, nego tek kada temperatura plotne opadne ispod 60°C, kako se ne bi opekli.
Iako je to preporučljivo i za šporete sa ringlama, u slučaju da se odlučite za modele sa keramičkom pločom moraćete pregledati vaše posuđe jer su ove površine zahvalne samo za korišćenje posuda sa potpuno ravnim i glatkim dnom.

Kombinovani šporeti

Obično imaju dve električne i dve plinske ringle mada se mogu naći i modeli sa tri plinske ringle. Sa plinskim ringlama imate više mogućnosti u odabiru prave temperature kuvanja, a zahvalne su i zbog izuzetno brzog zagrevanja.

Pećnice su i na ovim šporetima obično električne jer omogućavaju ravnomernije pečenje i veću sigurnost. Po evropskim standardima sada se izrađuju štednjaci sa sigurnosnim ventilima koji zatvaraju dovod gasa ako nema plamena.
Preporučujemo da u kupovini ovih šporeta odaberete modele sa električnim paljenjem jer kod njih ne postoji mogućnost curenja plina u prostoriju i lakši su za rukovanje. Kod proizvoda koji nemaju ovu opciju obično postoji mali prekidač sa strane ili pored komandnih dugmića koji se pritisne i tako pusti gas.

Pećnice sa ventilatorom ili bez njega

Šporete u varijantama sa ovom fen (još ih zovu i turbo, ventilator rerne) opcijom koja može da zameni ražanj -postiže isti efekat, imaju skoro svi proizvođači.
Ove rerne postižu uštedu električne energije do 25%, tj. i do 30% u nekim modelima, što je u stvari ušteda ne samo na energiji nego i na vremenu pečenja. Jedina zamerka je što ovo može da bude bučna opcija.
Većina šporeta na tržištu ima dupla staklena vrata, ali sve više proizvođača se trudi da obezbedi da se vrata ne zagrevaju previše, pa tako neki modeli imaju troslojna ili čak četvoroslojna stakla na vratima pećnice, tzv. hladna vrata.

Čišćenje pećnice

Pećnice koje sa same čiste, u stvari postižu temperaturu od oko 500 stepeni i nama ostaje samo da obrišemo prašinu koja ostane od toga. Postupak se zove piroliza i preporučujemo modele kod kojih postoji bravica na vratima, kako se ne bi prekidao ovaj postupak.
Rerne pri tome troše oko 25% više energije, ali ukupna potrošnja energije ostaje ista jer pećnice sa pirolizom imaju bolju izolaciju, a nije zanemarljivo da se pri korišćenju čiste pećnice toplota bolje koristi. Pritom modeli koji ovako zagrevaju pećnicu imaju jaču konstrukciju, te je za očekivati i njihovo duže trajanje.

Katalitičko čišćenje se vrši u toku pečenja i svodi se na to da se para odvodi ventilacijom van šporeta (iznad ako ima filter za paru ili da se samo šporet stavi blizu prozora koji ćete otvoriti u toku pečenja.

Ovako čišćenje nije bez mrlja ali rerna se neće zaprljati nakon jednog pečenja.
Postoje još neki načini čišćenja koje proizvođači nazivaju Aqua clean, Hydro-clean i slično, pri kojima se postupa na sledeći način: ulijete malo vode (0,2-0,5/) i po potrebi sredstvo za čišćenje i uključite rernu na taj program.

Temperatura pećnice se podiže, a para koja se stvara rastvara masnoće i pa se fleke lakše brišu. Brisanje je opet ručno, tako da sem što imaju bombastične naslove, nisu vam neophodni, ovo možete i sami da uradite u bili kom šporetu.