• twitter
 • facebook
 • youtube
 • email
 • linkedin
Da li ste znali?

Da li ste znali da kroz prozore možemo gubiti i do 50% toplotnih gubitaka objekta?

Ti gubici su transmisioni, odnosno oni kroz zatvoren prozor i ventilacioni, odnosno oni kroz otvoren prozor. Kada se saberu jedni i drugi, kroz prozore se ostvaruje i preko pomenutih 50 % ukupnih toplotnih gubitaka zgrade.

Najveći gubici toplote su kroz loše dihtovanje prozorskog krila i stakla prozora koje se može rešiti stavljanjem različitih dihtunga. Da li osećate da u zimskom periodu kroz spojeve vrata ili prozora ulazi hladan vazduh? Ako je napolju nevreme, slabo dihtovanje se čak i može videti lelujanjem zavesa. Prozori ili vrata koji slabo dihtuju su glavni uzrok gubitaka toplote.

Ako pak materijal prozorske konstrukcije dobro provodi toplotu, uz energetske gubitke javljaju se i oštećenja izazvana kondenzacijom, a javljaju se i gubici odavanjem toplote iz toplije prostorije prema hladnijem prostoru, pa je ovde najbolja preporuka zameniti stare prozozore novim. Prozori sa više komora najbolje zadržavaju toplotu. Ako ugradnja novih prozora i vrata nije moguća opcija, onda treba izolovati prozore i vrata. Zaptivne/izolacione trake obezbeđuju za 2 do 3°C višu temperaturu u stanu, a ne koštaju mnogo.

Prilikom gradnje ili renoviranja stana dobro je postaviti toplotnu izolaciju spoljnih zidova i krovne površine, to poskupljuje gradnju ali se brzo otplati.

Poboljšanje toplotnih karakteristika moguće je postići na sljedeće načine:

 1. zadihtujte prozore (i spoljašnja vrata)
 2. proveriti i popraviti okove na prozorima (i vratima)
 3. izolujte kutije za rolete
 4. redukujte gubitke toplote kroz prozore ugradnjom roletni, postavom zavesa
 5. zameniti prozore novim toplotno kvalitetnijim
 6. ugradnja izolacionih folija

Kvalitetniji prozori smanjuju transmisione gubitke, dok se gubici provetravanjem mogu smanjiti ugradnjom sistema za ventilaciju ili ugradnjom senzora otvorenosti prozora. Senzor otvorenosti prozora povezuje se direktno sa kontrolom grejanja/hlađenja i isključuju sistem kada se prozor otvara. Na taj način se smanjuju gubici provetrava.

Da li ste već znali da regulisanjem termostata na radijatorima, tako da se temperatura u prostoriji smanji za samo 1°C, godišnje se može uštedjeti oko 6% energije za grejanje?

U Srbiji je za veliki deo stambenih i javnih zgrada karakteristično pregrejavanje prostora koje se rešava, najnefikasnijim načinom – provetravanjem prostora i propuštanjem hladnog vazduha. Očigledno energetski efikasno rešenje je smanjenje dotoka toplote. Ako već moramo da provetravamo prostorije ovom metodom onda neka to bude 2 do 3 puta dnevno i to na po 5 do 10 minuta maksimalno.

Podesite sobnu temperaturu na 20°C. Optimalna temperatura hodnika je 15°C, dnevne ili radne sobe može biti između 20°C i 22°C, dok je preporučljiva temperatura spavaće sobe oko 18°C. Kako budete podizali temperaturu tako će rasti Vaš račun za grejanje.

Da li ste znali da smanjenjem sobne temperature do 5°C uštedećete i do 30% troškova za grejanje?

Ne bi trebalo stavljati zevese i prekrivače preko radijatora ili drugih grejnih tela, jer ćemo na taj način sputavati zračenje toplote i povećati potrošnju energije. Logično je da zato grejno telo ne bi trebali da koristimo za sušenje veša.

U svakom slučaju, treba obezbediti što bolje strujanje vazduha oko grejnih tela, a ukoliko da se čuje zvuk kretanja vode kroz radjator i čudno klokotanje, onda je potrebno ispustiti višak vazduha, tj. ozračiti sistem.

Kod starijih stambenih objekata, a usled loše spoljašnje izolacije, energija dobijena iz radijatora se emituje kroz spoljašnji zid pa je moguće, uz malu investiciju smanjiti toplotne gubitke ugradnjom izolacionih folija izmedju radijatora i zida, ako već ne možemo uvložiti u spoljšnju izolaciju objekta

Da li ste znali da jedna osoboa potroši otprilike od 300 do 800 litara tople vode nedjeljno.

Jedno kupanje u kadi uzima od 100 do 120 litara tople vode, dok jedno efikasno tuširanje ne troši više od 30 do 50 litara.

Razlika je što za kupanje u kadi potrošimo 5kWh energije dok za tuširanje trošimo samo 1 do 1,5kWh energije.

Jedna porodica sa decom na ovaj način godišnje može uštedeti oko 10.000 dinara, ako se koristi tušem umesto kadom.

Ovom uštedom i prebacivanjem sredstava u neki drugi vid efikasnosti (recimo zamenom običnih sijalica štedljivim ili LED) možemo u budućnosti napraviti sebi još veći komfor i još efikasnije okruženje.

Potrošnja energije za toplu vodu u kućnom vodu zavisi od tipa uređaja koji se koristi za zagrijavanje vode, kao i od izolacije vodova. Za zagrevanje jednog litra vode od 10°C na 80°C košta otprilike koliko i da jedna sijalica od 100W gori sat vremena. Ta količina energije evidentno nije mala pa zbog toga treba paziti da se što manje razbacuje toplom vodom.

Da li ste već znali da grejanjem vode u bojleru tokom noći za vreme druge (jeftine struje) tarife, na godišnjem nivou možete uštedeti i do 10.000 dinara?

Obavezno treba isključujti bojler kada napuštate kuću ili stan na duže vreme.

Redovno čiščenje kamenaca i naslaga na grejaču obezbeđuje manju potrošnju energije kao i duži vek trajanja bojlera.

Popravite neispravne slavine jer potrošnja vode je i potrošnja energije. Ako u minutu kaplje samo 10 kapi tople vode, verovali ili ne, mesečno će to iznositi preko 150 litra vode, a godišnje preko 2000 litara.

Kod viših temperatura teče brzo potrošnja uz to se povećava izdvajanje kamenca u bojleru i vodovima pa se smanjuje efikasnost a samim tim povećava potrošnja. Bitno je naglasiti da je stvaranje naslaga kamenca na grejaču jedan od najčešćih razloga kvara grejača, pa je zato i važno znati da je za bojler najbolje, a za Vas najekonomičnije da termostat bude podešen na 50 do 60°C? Na toj temperaturi kamenac se najmanje „hvata“ na grejač. Nataložen kamenac je svojevrstan izolator pa bojler troši više vremena da zagreje vodu. Za više vremena znači više struje, a samim tim i više novca.

Da li znate koja je najpreporučljivija temperatura vode u bojleru?

Najbolja temperatura vode u bojleru je ona koja nama najviše odgovara, tj. ona koja će zadovoljiti sve naše dnevne potrebe. Mada gledano iz ugla efikasnosti, temperatura vode u bojleru može biti i drugačija a da se pri tome ne naruši subjektivni komfor. Više faktora utiče na određivanje izbora ove temperature. Najosnovnije pitanje je da li želite da se bojler uključuje samo noću kada je jeftinija struja, da stalno bude uključen, ili kombinovano, a to svakako zavisiti i od kapaciteta bojlera i količine vode koju trošite. Generalno gledano, ukoliko se bojler zagerva samo noću, neophodno je da termostat postavite na višu temperaturu, kako bi ste dobili veću količinu vode, ali svakako vidite računa da  to bude malo manja temperatura od maksimalne moguće temperature. Ako je temperatura maksimalna, pa još ako je pritisak u mreži povišen, vek bojlera se izrazito smanjuje iz razloga što se zagrevanjem drastično povećava pritisak u bojleru iza nepovratnog ventila. Sve profesionalne instalacije imaju iza nepovratnog ventila postavljene ekspanzine sudove koje ovo amortizuju, pa čak i obicne kućne instalacije u razvijenim zemljama ovo imaju. Uređaj je vrlo jednostavan i jeftin, ali se vrlo retko ili uopšte ne koristi. Dodavanjem jednog ovakvog manjeg ekspanzionog suda kapaciteta oko 10% kapaciteta bojlera, pored ili iznad bojlera a povezanog iza nepovratnog ventila, omogućilo bi vam da bojler grejete na maksimalnu temperaturu u drugoj jeftinijoj tarifi. Ako vam je bojler stalno uključen, postepeno povećavajte temperaturu od 50°C, pa ćete tako za nekoliko dana doći do  temperature koja Vama odgovara, a na ovaj način nećete bespotrebno zagrevati veću količinu vode od potrebne. Ukoliko koristite veću količinu tople vode u jutarnjim časovima na primer 06-08h, a bojler vamse uključuje samo u drugoj tarifi, bilo bi racionalnije da ugradite jači grejač na primer 3kW, koji bi bio u stanju da potrošenu vodu odmah i dogreje dok još traje jeftina struja.

Da li ste već znali da prilikom hladjenja prostora, podešavanjem klima uredjaja na 26°Cumesto na 25°C, možemo godišnje uštedeti do 9% električne energije.?

Znači samo jedan stepen razlike čini razliku od oko 3000 dinara uštede na godišnjem nivou, i to samo kod jednog kućnog uređaja.
Naravno pre nego što uključimo klima uredjaj treba obratiti pažnju na to da li su prozori i vrata zatvorieni, i nikako ne treba hladiti prazne prostorije.

Kada birate klima uređaj, pokušajte da sagledate stan kao celinu. Klimu postavite na severni ili istočni zid (u senci). Filter čistite jednom mesečno, a tavan provetravajte kako biste smanjili temperaturu plafona.

Preporučljiva razlika između spoljne i temperature u rashlađenoj prostoriji treba da je oko 6 do 7 stepeni. Sve preko toga nije zdravo, za Vaš organizam, za skupi klima uređaj, ali i za Vaš džep.

Da li ste znali da lonacem za brzo kuhanje možete uštedeti, ne samo dosta vremena već i 70% energije?

Iznad toga povrće zadržava više vitamina i drugih hranjljivih sastojaka.

 

Saveti za efikasno kuvanje
 1. Uvek stavljati poklopce na posude u kojima se kuva – na taj se način duže zadržava toplota s jedne i smanjuje kondenzacija pare po kuhinji s druge strane, pa nije potrebno provetravati što dovodi do dodatnih troškova. Otvorena posuda bez poklopca za kuvanje  troši duplo vise.
 2. Pri pripremi kafe i čaja poželjno je zagrevati samo potrebnu količinu vode
 3. Prepoučljivo je koristiti tiganje, lonce, šerpe i dr. sa ravnim dnom koji tačno odgovara veličini ploče na električnom šporetu. Kuvanje u dotrajalim šerpama i loncima sa iskrivljenim dnom ili na deformisanim pločama, troši do dva puta više energije. Više se isplati kupiti nov sud nego kuvati starijim I trošiti vise energije.
 4. Mikrotalasne peći su energetski efikasnije od običnih pećnica
 5. Prilikom kuvanja na plinskom šporetu pripaziti da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude

Da li ste znali da zagrevanjem posude koja je manja od ringle koja greje, nepotrebno trošite veliku količinu energije?

Ukoliko na ringlu, prečnika 20 cm, stavite posudu čiji je prečnik 15 cm, izgubićete i do 40% toplotne energije.
Treba razmisliti i o indukcionim pločama za kuvanje.
Na indukcionim pločama toplota se razvija u dnu same posude, a ne na ploči za kuvanje, pa je samim tim i zagrevanje sadržaja u posudi mnogo brže, pa troše i manje energije, ali problem je u tome što investicija kupovine indukcione ploče sa sobom donosi i potrebnu kupovinu posebnih magnetnih sudova, pa zato ova opcija nekome u startu može biti skupa.

Da li ste znali da korišćenjem mikrotalasne prilikom podgravanja ili kuvanja malih porcija, možete uštedeti i do 80% energije?

Mikrotalasna emituje više toplotne energije od šporeta ili pećnice. U letnjim mesecima ćete uštedeti na rashlađivanju prostora ukoliko umereno koristite mikrotalasnu.

Da li ste znali da standby lampica na televizoru, DVD-u, monitoru ili nekom drugom uređaju brzo može da košta do 50 KWh godišnje?

Čak i kada su u stanju mirovanja (Standby) većina uredjaja troši čak 40-70% energije. Nije u pitanju samo LED lampica koja troši od 3 do 5 W u toku 24 sata. Treba uzeti u obzir činjenicu da su i druge komponente pod naponom, one takođe troše struju, a uz to jedan deo struje se pretvara u toplotnu energiju pa se stvara dodatni problem u letnjim mesecima kada te prostorije treba dodatno hlaiditi. Jednostavno uređaje treba isključiti kada nam nisu potrebni.

Isključivanje kućnih uređaja

U slučajevima kada se prostorija napušta na više od nekoliko minuta, svetla treba obavezno isključiti, kao i električne aparate (televizore, računare, CD i DVD uređaje, i dr.) koji trenutno nisu u funkciji.
Neki punjači za mobilne telefone, laptopove i digitalne kamere troše energiju i kada su uredjaji odvojeni od punjača.

Računari

Podesite računar na automatski ulazak u Sleep režim rada ili ručno isključite monitor kako biste uštedeli energiju.

Da li ste znali da punjači za lap top troše električnu energiju u manjoj meri i kada uređaj nije priključen?

Zato preporučujemo da punjače priključite na adapter ili produžni kabl koji imaju prekidač (ili se automatski isključuju). Trebalo bi u potpunosti isključiti računar ukoliko nećete raditi na njemu u narednih sat vremena ili više. Naravno isključite monitor ukoliko niste za računarom.

Televizori i DVD plejeri

Povežite aparate poput televizora, DVD plejera, muzičkih uređaja i kućnih bioskopa na adaptere i produžne kablove sa prekidačima. Kada uređaji nisu u upotrebi, pomoću prekidača onemogućite dotok i potrošnju električne energije.

Prilikom kupovine uređaja imajte u vidu da su televizori bazirani na plazma tehnologiji najveći potrošači električne energije i da prilikom upotrebe oslobađaju više toplotne energije od ostalih vrsta televizora. U tom smislu LCD/LED tehnologija je dosta energetski efikasnija.

Danas čak i televizori moraju imati energetsku nalepnicu na kojoj se tačno vidi kom energetskom razredu pripadaju i koliko troše električne energije.

Punjači baterija

Korišćenje punjača za standardne baterije, koje se koriste za sve prenosne uređaje i komponente: bežične telefone, daljinske upravljače, fotoaparate, kamere, mp3/mp4 plejere i dr. pored očigledne ekonomičnosti i efikasnosti imaju i uticaj na zaštitu životne sredine.

Isključite sve punjače kada se baterije napune ili kada se punjenje ne vrši, i na taj način uštedite električnu energiju koja se nepotrebno troši.

Pored toga, preporuka je da se uvek pre kupovine uređaja raspitate i o njegovoj potrošnji električne energije. Imajući u vidu stepen korišćenja ovih uređaja, mogu se ostvariti značajne uštede pa čak i ako su energetski efikasni proizvodi nešto skuplji prilikom kupovine.

Kako efikasno koristiti frižidere i zamrzivače

Frižideri i zamrzivači treba da budu postavljeni na što hladnijem mestu u kući, nikako u blizini šporeta ili bojlera, tj. na terasi (ali nikako ne na suncu). Vrlo je važno da između zadnjeg dela frižidera ili zamrzivača i zida ostane dovoljno prostora, kako bi bilo dovoljno prostora za ventilaciju i ne bi došlo do pregrevanja motora koje ima za rezultat povećanje potrošnje električne energije.

Da li ste znali da regulisanjem termostata na frižideru na srednju poziciju možemo uštedeti dodatnih 10-15 % potrošnje električne energije?

Niža temperatura ne znači i bolje čuvanje hrane.
Povremeno treba očistiti od prašine zadnji deo frižidera gde se oslobađa toplota, jer zaprljane cevi otežavaju prelaz toplote što uzrokuje veću potrošnju električne energije.

Da li ste već znali da samo 5mm leda u zamrzivaču povećava potrošnju električene energije za oko 30%?

Preporuke za energetski efikasno korišćenje frižidera i zamrzivača:
 1. Ne držati frižider otvorenim duže nego što je neophodno
 2. Dobro zatvoriti vrata frižidera
 3. Ne stavljati u zamrzivač vruća ili topla jela (pričekati da se ohlade)
 4. Pravovremeno odleđivanje frižidera i zamrzivača štedi energiju i produžava radni vijek uređaja
Preporuke za efikasno korišćenje mašine za pranje veša

Ako veš nije mnogo prljav onda se može preskočiti predpranje ili se prati na nižoj temperaturi. Sa jednim dobrim deterdžentom to nije problem, osim toga pruža uštedu od 10% do 20%. Pored toga ako se iskoristi „savetime“ opcija, i na taj način možemo uštedeti od 20 do 40 litara vode. Ako se upotrebljava mašina za sušenje onda treba pustiti da se veš u mašini dobro iscentrifuguje jer će veš nakon toga sadržavati manje vlage, pa će mašina za sušenje veša manje raditi.

U poslednjih 10 godina mašine za pranje veša su uznapredovale, pa je potrošnja vode smanjena sa vise od 100 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja električne energije sa 2kWh pala na 0.94 kWh po pranju. Ukoliko imate stariji model mašine za pranje veša, razmislite o njenoj zameni za novi, energetski efikasniji model.

Naravno mnogo se manje energije troši ako se da se dovoljno veša sakupi za punu mašinu nego imati dva odvojena pranja.

Ukoliko je moguće perite veš hladnijom vodom. Na zagrevanje vode odlazi oko 90% od ukupne električne energije koju veš mašina koristi, tako da je poželjno biranje što niže temperature za svako pranje.

Za program Ispiranje uvek koristite hladnu vodu. To neće uticati na kvalitet pranja, ali će smanjiti potrošnju energije.

Mašine sa vratima sa prednje strane su znatno efikasnije od onih koje se pune sa gornje strane. To je zato što imaju veći kapacitet, ali i veći broj obrtaja što omogućava bolje isušivanje.

 

Mašina za sušenje veša

Veš ne treba sušiti duže nego što je potrebno, što je i logično.

Ako mašina za sušenje ne posjeduje automatsko isključivanje treba samo kontrolisati da li je rublje za peglanje, gde je mala vlažnost odlična ako se veš odmah pegla.

Već smo pominjali da prilikom pranja treba dobro iscentrifugirati veš kako bi mašini za pranje veša obavila teži deo posla. Nameštanjem centrifuge na 1.600 obrtaja u minutu može se kod sušenja uštedeti i do 30 % električne energije.  Posle toga veš poseduje još 55% vlažnosti. Posebna, odvojena centrifuga može doprineti još 40%, što znači ušteda od pola litra vlage na četiri kilograma (4kg) veša.

Najbolja alternativa ostaje već dobro poznata žica za sušenje veša. Treba pustiti da se veš što duže suši na otvorenome, čak i kad posedujemo mašinu za sušenje veša u kući.

Da li ste znali da mašina za pranje posuđa troši i do 60% manje energije a čak do 85% vode manje nego ručnim pranjem!

Sa jednim modernim i efikasnim aparatom ne upotrebljava se više vode ni energije nego kad se posuđe pere rukama.

Pri ručnom pranju 12 kompleta sudova potroši se oko 50l vode dok savremene mašine za pranje potroše 15-28l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije.

Takođe treba dodati da su današnje mašine za pranje sudova do 70 puta tiše nego one proizvedene pre 30 godina.

Kad se pere ručno onda se ne upotrebljavaju sredstva za pranje više nego što je to potrebno.

Ne treba ispirati posuđe ispod tekuće slavine sa toplom vodom. Ovako se razbacuje pitkom vodom i velikom količinom energije.

Pri upotrebi mašine, pre toga ne treba prati posuđe ispod slavine već ga odmah staviti u mašinu.

Treba sačekati dok se mašina napuni zatim sa predpranjem sprati eventualne nalepljene ostatke hrane i prljavštinu. U slučaju nedostatka vremena, ako je mašina hitno potrebna, najbolje je upotrijebiti štedljivi program i mašinu postaviti na temperaturu (50°C do 65°C).

Ako imate mogućnosti priključite mašinu na priključak s toplom vodom umesto hladnom jer se najveći deo energije troši na zagrevanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrevate vodu solarnim kolektorima ili gasnim kotlom.